TROGIR HOLDING d.o.o.
GRADSKI SERVISI ONLINE

Vandalizam u parku 'Fortin'


Unatoč apelu Uprave trogirskoga Holdinga, nesavjesni i neodgovorni pojedinci ponovo su se okomili na gradsku imovinu i javno dobro. Ovaj puta na meti vandala našao se park Fortin, zelena oaza u srcu grada na koju su istresli svoje frustracije, (ne)znajući da njihovo divljanje i iživljavanje nije samo za moralnu osudu, nego i za kaznenu odgovornost. Nakon pravog horora na trogirskoj rivi čiji je električi sustav nedavno saniran - a sanirati se morao jer su neodogojeni pojedinci razbili i otvorili kutije s električim instalacijama- ponovo ista priča.
To što su na javnom WC-u sprejom ispisani grafiti i što potpis istog autora nosi i nekoliko kamenih posuda za odlaganje smeća, svakodnevna je slika, ne samo u tom parku nego i na drugim zelenim površinama, pa čak i na zidinama srednjovjekovnih kuća. „Daroviti umjetnici“ možda misle da sprejem išarane parole na zidovima javnog WC-a i kamenim posudama predstavljaju osebujni kulturni izričaj. Da ih je u tom „umjetničkom pohodu“ kojim slučajem zatekla polcija, što se na žalost nije dogodilo, vrlo bi brzo doznali da takva „sloboda izražavanja“ podliježe zakonskoj odgovrnosti, jer je riječ o oštećenju tuđe stvari i imovine za što su predviđene i sankcije.
Kao da grafiti na javnom WC-u nisu bili dovoljni, razigrani je umjetnik“ ili više njih u naletu inspiracije odlomio kamene blokove na zidiću koji ograđuje zelenu površinu. No, vrhunac nerazumnog ponašanja, na koje više ne možemo samo slijegati ramenima, jest otvaranje i razbijanje električnih kutija s instalacijama. I dok bi se akcije autora grafita još i mogle prevesti kao nedostatak elementarnog kućnog odgoja, slučaj sa raskopanim električnim kutijama govori nam o pojedincima s nedostakom razuma i zdrave pameti.
„Oštećene električne kutije najveća su opasanost za prolaznike i šetače, a da ne spominjem djecu iz obližnjeg vrtića, umirovljenike koji u parku igraju balote ili vlasnike pasa koji svakodnevno šetaju sa svojim ljubimcima. Još jednom, po stoti put, apeliramo na građane da se odgovrno odnose prema gradskoj imovini i javnom dobru . Ponašanje neodogovornih pojedinaca ne narušava samo ljepotu našeg parka, nego predstavlja i opasnost za život. Radnici Holdinga, u čijoj je nadležnosti održavanje zelenih površina, sanirat će ova oštećenja, ali kad će jednom tome više doći kraj“, poručio je Jure Brkan, voditelj Odjela održavanja i izgradnje trogirskoga Holdinga.
Gradska komunalna tvrtka sanirat će i ukloniti uočena oštećenja, no iz Holdinga još jednom apeliraju na građansku svijest i savjest, uz napomenu da sva oštećenja na javnim površinama, posebno ona koja mogu prouzročiti tragediju, odmah prijave mjerodavnoj službi u Holdingu ili na broj telefona 091 2234035.

Napisala: DOBRILA STELLA


Vrh