TROGIR HOLDING d.o.o.
GRADSKI SERVISI ONLINE

Tri nova slučajeva vandalizma


Četiri slomljena semafora na cesti prema Slatinama, razbijeno dvjesto kilograma teško kameno postolje na trogirskoj tržnici i crni sprejem ispisani grafit na fasadi zgrade Suda, rezultat je noćašnje akcije lokalnih vandala i divljaka, očito neimpresioniranih činjenicom da je policija nedavno otkrila razbijače kamene ploče u renesansnoj loži.

Što se tiče iščupanih i razbijenih semafora, a to spada u kazneno djelo uništavanja tuđe stvari, vandali su počinili i teži delikt jer su, devastrirajući prometnu signalizaciju, zapravo ugrozili život sudionika u prometu.

Drugi vandalski ispad dogodio se na gradskoj tržnici, kojom gospodari gradska trvtka Holding. Tamo je u ranim jutrarnjim satima razbijeno metar i pol visoko te dvjesto kilograma teško kameno postolje s pločom koje je, zbog oznake lokaliteta ugravirane na Brailleovu pismu, svjetski rariret. Počinjena šteta kreće se oko 10 000 kuna, a oštećenje su prijavili djelatnici Holdinga. Prema informacijama, koje je policija dobila od prodavača i vlasnika ugostiteljskih objekata na tržnici, kameno postolje razbijeno je nakon ponoći. Tko je i na koji način oštetio postolje istražiti će policija kojoj bi trebalo pomoći i snimke nadzornih kamera, postavljenih u blizini tržnice i ispred Konzuma.

Treći slučaj, osim što ima obilježja vandalskog ispada, ujedno je i politička poruka s neprimjernim sadržajem, ispisana crnim sprejom u dužini od oko pet metara. Na žalost, zid je upio crni sprej pa radnici Holdinga nisu uspjeli ukloniti grafit deterdžentom zbog čega će se pristupiti pjeskarenju kamena, koje je i skupo, ali i rizično jer može oštetiti fasadu.

Voditelj Holdingova odjela održavanja i građenja Jure Brkan rekao nam je da će pjeskarenje kamena obaviti vanjska tvrtka, a postupak čišćenja i saniranja oštećenja trajati će dva do tri sata.

I zamjenik gradonačelnika Radovan Slade Šilović ogorčen je i zabrinut učestalim vandalskim ispadima. Po njegovim riječima, stvari nisu bezazlene, jer vandale nije pokolebalo to što je policija otkrila razbijače kamene ploče u loži, a tamo dje nema straha, počinju divljaštvo i kriminal.
- Što se tiče neprimjerenog grafita na fasadi zgrade Suda, očito je riječ o političkoj poruci kojoj sigurno nije mjesto tamo gdje je ona osvanila. Osim toga, poruka je napisana crnim sprejom i može se ukloniti samo pjeskarenjem kamena, koje je već i započelo. Rješenje vidim u postavljanju sustava pojačanog videonadzora i javnoj medijskoj osudi počinitelja vadalizma, ustvdio je Šilović.


Vrh