TROGIR HOLDING d.o.o.
GRADSKI SERVISI ONLINE

Stigli novi koševi za otpad


Gradska komunalna tvrtka Holding nabavila je nove moderne koševe za otpad koji će zamijeniti stare i dotrajale spremnike u povijesnoj jezgri i trogirskim parkovima te na plažama.
Nabavljeno je ukupno 65 koševa koji se, što se tiče materijala i zapremine, razlikuju prema lokaciji na koju će se postaviti, pa su tako oni u gradskoj zoni od inoksa, na plažama će biti betonski, a u parkovima željezni, dok su koševi za pseći izmet, kojih je pet, kombinacija plastike i inoksa. Po dvadeset koševa s pripadajućim pepeljarama i optimalnom zapreminom postavit će se u samom gradu, na plažama i zelenim površinama, uključujući i park Žudiku u kojem ih dosad nije bilo pa su se otpaci bacali na travu i ostavljali na ili ispod klupa uz šetnicu.
Holdingov odjel održavanja i građenja, koji vodi ovaj posao, dosad je postavio tridesetak od 65 koševa kojima je pokrivena trogirska jezgra, a u idućih nekoliko dana postavit će se i na drugim gradskim lokacijama.
Trogirski komunalci obavili su svoj dio posla. Na nama je samo da ne promašimo koš nakon što pojedemo „slaju“ ili popušimo cigaretu. I već smo učinili mnogo za naš grad.
Kad smo već kod smeća, činjenica da smo još daleko od Danske, Njemačke i Austrije, koje racionalno gospodare svojim otpadom i o tome podučavaju djecu od vrtićke dobi, ne smije nam biti izlika za nemaran odnos prema okolišu i tvrdokornost u nemijenjanju loših navika.
Naime, prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom sva kućanstva moraju razvrstavati i odvojeno odlagati komunalni otpad, uključujući i onaj kuhinjski, te papir, metal i staklo. Tehnički uvjeti davno su osigurani za što se pobrinula gradska komunalna tvtka koja je postavila i uredila dvadeset i jedan “zeleni otok” kojima su pokriveni svi mjesni odbori, počevši od Planoga i Divulja do Žednoga i Arbanije.
-Holding nastavlja s prikupljenjem stakla, plastike i papira koje su građani dužni pravilno razvrstati i odložiti u za to odvojene kontejnere. Na žalost, ne može se reći da se toga i pridržavaju. Imamo dovoljan broj posebnih spremnika za razvrstani otpad, koji pokrivaju gradsko područje, tako da tehnički razlozi ne mogu biti opravdanje za prekršaj. Još samo možemo apelirati na građane da shvate kako i oni, razvrstavanjem otpada, daju veliki doprinos zaštiti okoliša, a time pokazuju i da im je stalo za buduće naraštaje, poručio je tehnički direktor Holdinga Ivo Milić.
Podsjetimo, sortirani otpad prikuplja se tri puta tjedno, pa je tako utorak određen za odvoz plastike, koju treba odlagati u žutim kontejnerima. Četvrtkom se prikuplja papir, razvrstan u plavim spremnicima, dok se staklo iz zelenih kontejnera odvozi subotom.
Tako jednostavno za zapamtiti, tako malo za učiniti.


Vrh