TROGIR HOLDING d.o.o.
GRADSKI SERVISI ONLINE

Ivo Milić: „Holding planira modernizirati sustav rasvjete na rivi“.


Radnici Trogir Holdinga završili su oko 30.000 kuna vrijedan posao na sanaciji i uklanjanju kvarova električnog sustava na rivi. Radovi, koji su oko tri tjedna, obuhvatili su popravke na većini od dvadeset rasvjetnih stupova pri čemu je prioritet bila sanacija raskopanih ili otvorenih kutija s električnim instalacijama. Upravo su oštećene kutije i kandelabri s
razbijenim postoljima predstavljali najveću opasanost za prolaznike, posebno one najmlađe koji su u svoje dječje igre uvrstili ljuljanje sa rasklimanih rasvjetnih stupova. Uklonjeni su i ilegalni priključci na električnu mrežu koje je postavio „nepoznati netko“, očito nesvjestan činjenice da nije samo počinio kazneno djelo krađe struje nego ugrozio i svoj život.

Tehnički direktor Holdinga Ivo Milić, u čijoj je nadležnost sanacija sustava rasvjete na rivi, zadovoljan je poslom koji su obavili radnici trogirske tvrtke. „Ovo je bio jedan od prvih poslova nove uprave Holdinga, koji su naši radnici obavili onako kako treba. U vrlo kratkom vremenu sanirali su sve kvarove i oštećenja na električnom sustavu. Kutije više ne predstavljaju opasnost, a ni električni kabeli, koji su još do nedavno visjeli sa stupova. Radovi su koštali oko 30.000 kuna, što je mala cijena u odnosu na zlo koje se moglo dogoditi da je, ne daj Bože, neko dijete petljalo ili igralo se s instalacijama iz raskopanih kutija“, rekao nam je Milić. Dodaje i da su u cijenu od 30 000 kuna uračunati i popravci oštećenog ivičnjaka na rivi koji, tako „izjeden“ i razlomljen, nije bio samo ruglo trogirske šetnice, nego i opasnost za šetače.

Održavanje električnog sustava na rivi samo jedan od redovitih poslova koje obavlja gradska komunalna tvrtka. Uz našu rivu danas pristaju najluksuznije jahte i brodovi tako da turistički trendovi, na neki način, i nama diktiraju pravila ponašanja. To znači da s ovakvom rivom, a ljepše od nje nema, moramo imati i primjerenu rasvjetu. Znači, planiramo krenuti i s modernizacijom električnog sustava na rivi, koji mora biti funkcionalan i siguran te primjeren Unescovu gradu“, ustvrdio je Milić.

Jure Brkan, voditelj odjela održavanja i izgradnje u trogirskom Holdingu, koji je i glavni poslovođa električarima i građevinskim radnicima, vodi nas od jednog do drugog rasvjetnog stupa, pokazujući prebojane i, poput sefa u banci, zaključane električne kutije. Na rivi, točnije na njenom početku gdje je i pristan za trajekt, zatekli smo Juru Brkana, voditelja odjela održavanja i izgradnje u trogirskom Holdingu. Na tom je mjestu do prije dvadesetak dana visio električni kabel koji je spajao dva rasvjetna stupa. Sreća u nesreći je bila da ga nije zakačilo neko dostavno vozilo ili da se, uslijed nepovoljnog vremena, nije oborilo na prolaznike. „I to smo sada riješili. Kabel je tamo gdje bi i trebao biti, a to znači ispod zemlje. Vratili smo i rasvjetni stup, koji je bio oštećen, a nalazi se točno ispred škole. Sve električne kutije su pregledane i zatvorene, tako da više nema opasnosti za prolaznike“, poručuje Brkan.

Što se tiče „balona“, odnosno lustera na kandelabrimana, kojih je po četiri na svakom stupu, Brkan navodi da su oni veliki problem u cijeloj priči jer je tvrtka, koja ih je radila, završila u stečaju, a nijedna druga više ne proizvodi takve. „Neki lusteri su puknuti pa se u njih slijeva voda, drugi su opet toliko istrajali da više nisu funkcionalni. Krpamo, lijepimo, popravljamo, snalazimo se kako znamo“, zaključio je Brkan.


Vrh