Gradski servisi online

Napokon uređena kultna plaža Saldun

3. rujna 2019.

Trogirska plaža Saldun, smještena u malom zaljevu na sjeverozapodnoj strani Čiova, nekada je bila omiljeno gradsko kupalište, kultno mjesto na kojem su se u ljetnim mjesecima okupljale sve generacije Trogirana uživajući u plavetnilu bistroga mora i hladovini zelenih borova. A onda su došle devedesete. Država je privatizirala nekadašnje radničko odmaralište Đuro Đaković ispred kojeg se nalazila plaža, no rat je učinio svoje pa su poduzetnički planovi novih vlasnika propali. S propadanjem odmarališta koje je, umjesto luksuznog motela, postalo arhitektonska rugoba na vrhu Balana, počela je propadati i plaža.

Slika zapuštenog, neuređenog i prljavog kupališta „savršeno“ se stopila s ambijentom devastiranog hotela, no nije ganula gradske vlasti. Povremene akcije čišćenja, koje bi organizirali kupači i vlasnici obližnjih apartmana, nisu bile od velike pomoći jer je smeća, počevši od kamionskih guma do građevinskog otpada, bilo na sve strane. Strme kamene stepenice, koje vode do plaže, s vremenom su obrasle u travu i korov, tako da pojedinačni pokušaji čišćenja, osim plemenite namjere i građanskog prkosa nemarnoj gradskoj administraciji, nisu u bitnome promijenili sliku. Dva desetljeća duga praksa nemara i nebrige za taj gradski resurs prekinuta je prije nekoliko dana kada su radnici trogirskoga Holdinga dovezli oko 25 tona šljunka kojim su prekrili prethodno očišćenu plažu s koje su uklonili razne vrste otpada, a njega je bilo za pet kontejnera.

-Posao čišćenja i uređenja plaže Saldun obavila su dva Holdingova odjela, ukupno dvanaest radnika koji su četiri dana sanirala štetu dvadesetogodišnje nebrige. O ovoj kultnoj plaži, za koju me vežu lijepa sjećanja jer je to i moje prvo kupalište, godinama nitko nije brinio što se vidi i po količini otpada koji smo odvezli, rekao nam je tehnički direktor Holdinga Ivo Milić.

Osim nasipanja plaže, pokošena je i trava, iščupan korov sa stepenica, postavljen novi tuš i kante za smeće. Milić kaže kako se iznenadio kad je na istom mjestu ugledao iste kamionske gume, koje je netko bio odbacio još prije dvadesetak godina.

-Sve ono što smo zatekli na i oko plaže bilo je ravno hororu. Sada smo stvari napokon doveli u red, a nasuli smo šljunak i na mjestima gdje ga ranije nikada nije bilo. Plaža Saldun je bilo i ostalo kultno mjesto, jedno od onih koje živi u trajnom sjećanju svih generacija, pa tako i u mome, kazao je Milić.
Ruku pomoći pružila je uprava trogirskoga brodogradilišta koja je dopustila da se šljunak doveze u škver odakle su ga radnici Holdinga građevinskim kolicima prebacili do plaže.

Last modified: 4. travnja 2020.

Comments are closed.