Search
Close this search box.
sanacija

Radnici Trogir Holdinga jučer su počeli radove na sanaciji i uklanjanju kvarova električnog sustava na rivi. Sanacija će se odvijati u nekoliko etapa, pri čemu su prioritet kvarovi na rasvjetnim stupovima i električnim kutijama. A upravo su oštećene električne kutije i kandelabri s razbijenim postoljima, u kojima je „pohranjena“ struja, najveća opasanost za prolaznike. Jer samo je puka sreća da razbijene kutije nisu nekoga ubile ili ozlijedile. A još je strašnije to da su više od tri godine na tim istim kutijama, iz kojih vire električne žice, osnovnoškolci iz Petra Berislavića „igrali“ rulet smrti.

-Nevjerojatno je koliko i zastrašujuće da je većina od dvadesetak rasvjetnih stupova na rivi neispravna, što je samo pola zla u odnosu na činjenicu da takvo stanje traje više od tri godine. Prošli smo tjedan skinuli oštećeni stup koji se nalazi točno ispred osnovne škole. Taj stup, s kojeg su se djeca ljuljala, sada je na remontu u Planom. Zatvorili smo i raskopane električne kutije u kojima smo našli i ilegalne priključke na mrežu, rekao nam je tehnički direktor Trogir Holdinga Ivo Milić, dodajući kako je nova uprava odmah počela s radovima na uklanjanju tog problema. Istaknuvši kako je prava sreća da dosad nitko od prolaznika i djece nije stradao, Milić je kazao kako je održavanje električnog sustava na rivi samo jedan od redovitih poslova koje obavlja gradska komunalna tvrtka.

 

Na rivi, točnije na njenom početku gdje je i pristan za drveniški trajekt, zatekli smo Juru Brkana, voditelja odjela održavanja i izgradnje u trogirskom Holdingu, koji je i glavni poslovođa električarima i građevinskim radnicima. Potonji, pak, rade na saniranju oštećenih dijelova rive koja, takva kakva je sada, ne može biti ponos jednom turističkom gradu, a ponajmanje Trogiru kao svjetskom spomeniku kulturne i spomeničke baštine.

-Idemo od jednog do rasvjetnog stupa, provjeravamo i detektiramo vrstu kvarova, a prioritet su nam one električne kutije koje odmah moramo zatvoriti i zaključati da se, ne daj Bože, ne dogodi neka tragedija. Usporedbo s električarima, koji rade na sanaciji električnog sustava, tu je i tim građevinara koji krpa i popunjava rupe na rivi, kaže Brkan, pokazujući nam električni kabel koji, umjesto da prolazi ispod zemlje, odnosno rive, visi između dva rasvjetna stupa. I opet sreća u nesreći da ga nije zakačilo neko dostavno vozilo ili da se, uslijed nepovoljnog vremena, nije oborio na prolaznike. Odmah u blizini je i otvorena električna kutija, te jos jedan rasvjetni stup na kojeg se netko ilegalno priključio. Ukratko, pravi horor na trogirskoj rivi, rulet koji smo, a da toga ni svijesni bili nismo, igrali više od tri godine. I što je još gore, taj su rulet igrala i djeca. Ne ponovilo se više! Nikada!

Comments are closed.