Search
Close this search box.

Grad Trogir i komunalna tvrtka „Trogir holding“ u suradnji s Udrugom „Sunce“ proveli su tijekom mjeseca travnja i svibnja 10 edukacija građana po ciljanim skupinama (vrtići, škola, ugostitelji, građani) o razvrstavanju otpada i uključivanju građana u poboljšanje sustava gospodarenja otpadom. Građani su saznali svoja prava, primjere dobre prakse te sudjelovali u pronalaženju rješenja kako zbrinuti razne vrste otpada.
Također tijekom svibnja krenula je i medijska kampanja „Pokaži smeću gdje mu je mjesto“ u kojoj se putem jumbo plakata i radio reklamom na Gradskom radiju Trogir pozivaju građani da čuvaju i paze svoj grad, razvrstavaju otpad i ubacuju ga u za to predviđene spremnike.
Kako doznajemo od Danijela Kukoča, predsjednika Uprave „Trogir holdinga“ i edukacije i medijska kampanja već su dale svoje rezultate, a savjesno i odgovorno ponašanje građana očekuje i nadalje .
Podaci potvrđuju kako su tijekom svibnja s područja Trogira na odlagalište Vučje brdo u Planom odložene 534,22 tone miješanog komunalnog otpada , što je za 38,44 posto više nego u travnju. Istovremeno je odvojeno, prikupljeno papirne i kartonske, plastične i staklene ambalaže 36,82 tone ili 74,50 posto više nego u travnju. Valja, spomenuti i kako su građani na reciklažno dvorište u Planom tijekom svibnja predali 78,56 tona otpada , što je 30,5 posto više nego u travnju.
Gradonačelnik Ante Bilić i prvi čovjek Holdinga zadovoljni su navedenom statistikom te ističu kako su edukacije koje su se organizirale ostvarile svoj cilj, Naime, i jedan i drugi zagovarali su od samog početka kada je krenuo projekt novog sustava gospodarenja otpadom kako će prednost dati edukacijama a ne oštrim kaznama .Svjesni su kažu da se na tom sustavu još mora raditi te da bez zajedničke suradnje s građanima neće biti uspjeha. Njihovim odgovornim ponašanjem trenutačno su zadovoljni, a ta priča vjeruju da će se nastaviti.
Dobro osmišljena reklama na Gradskom radiju i dizajn plakata također dobivaju javne pohvale, a građani bar za sada uspješno pokazuju smeću gdje mu je mjesto.

GORDANA DRAGAN

Comments are closed.