Search
Close this search box.

Iako su edukacije o razvrstavanju otpada koje je provodio Grad Trogir i „Trogir holding“ te medijska kampanja pod nazivom „Pokaži smeću gdje mu je mjesto“ dali određene rezultate, još uvijek ima neotesanih građana čije ponašanje je za svaku osudu, i kojima apeli mjerodavnih na čelu s gradonačelnikom Antom Bilićem i predsjednikom Uprave Holdinga Danijelom Kukočem o tome da smeće odlažu tamo gdje mu je mjesto uopće ništa ne znače.
To potvrđuju i ove dvije fotografije koje smo ni manje ni više snimili u povijesnoj jezgri Trogira , po ljepoti i bogatstvu spomeničke baštine srednjodalmatinskom biseru kojega je i UNESCO-o prepoznao i uvrstio pod svoje okrilje. Jesu li te činjenice svjesni ti bahati pojedinci koji su najvjerojatnije šuljajući se pod okriljem noći iz svojih domova i butika „iskrcali“ klima uređaj, vrata, bojler te izložbene lutke za odjeću , pokraj moloka na Fortinu ostavivši ih tamo kao ruglo koje je na udaru najvjerojatnije začuđenih pogleda turista .
Brojni Kukočevi i Bilićevi apeli da se takva vrsta otpada besplatno odlaže na reciklažno dvorište u Planom, koje su mnogi korisnici pohvalili po urednosti i ljubaznosti radnika , jednostavno za takve pojedince ne vrijede. Stoga , spomenuti dvojac po tko zna koji put inzistira da još jednom pozovemo te pojedince na savjest i odgovornost radi onih koji vole svoj grad i koji ekološkom disciplinom stvaraju lijepu sliku o njemu koju će turisti i posjetitelji odnijeti izvan granica Lijepe naše.
Užasnuti informacijama koje smo dobili u uredu komunalnog redarstva o tome da se ostavljanje takve vrste otpada u posljednje vrijeme drastično povećalo na lokacijama Fortin i Žudika u staroj gradskoj gdje se nalaze spremnici , pitali smo koje su još kritične točke na udaru . Doznajemo da se slične slike mogu vidjeti pokraj zgrade kina, te u Naselju gdje pokraj spremnika ovih dana jedan kauč „čeka“ da ga se odnese. Žedno na Čiovu poznato po divljim odlagalištima prednjači po ostavljanju raznog građevinskog materijala i drugog otpada, a u evidenciji komunalnih redara stoje sramotne fotografije snimljene u Miševcu i Arbaniji.
Šime Pažanin, voditelj komunalnih redara tvrdi da svakodnevno obilaze teren. „Ima još onih kojima se ne da razvrstati otpad. Lijepo ih na licu mjesta upozorimo , pa čak i savjetujemo kako to učiniti, gdje odložiti glomazni otpad . Zna ponekad biti i svađa te ljutnje zbog toga, žali se Pažanin“.
Doznajemo kako kazne pojedincima znaju pisati i po više puta, jer obećaju da će se pridržavati reda i odlagati smeće kako treba u kontejner, no ne za dugo.
Podsjetimo, kazne za građane iznose od 1100 kuna do 2000 kuna, za obrtnike 3100 kn do 5000 kn, za pravne osobe 6100 kn do 10 000 kn, a za odgovorne osobe iznos je kao i za građane. Cjenik je još u kunama i mijenjat će se nakon ljeta, a kazne se naplaćuju u eurima.
Od početka godine što na licu mjesta, što uz pomoć kamera otkriveno je pedesetak počinitelja prekršaja. Od njihovog otkrivanja do određivanja kazne nažalost duga je procedura, veli Pažanin.
U uredu gradonačelnika tema gospodarenja otpadom sa svim mjerodavnim službama o tome kako taj sustav učiniti što boljim i efikasnijim te postići to da građani budu što savjesniji i odgovorniji među prioritetnim je.
-Savjesne građane treba svakako pohvaliti, no one koji ni nakon upozorenja te brojnih apela i dalje svoje ponašanje ne žele mijenjati morat ćemo oštrije kažnjavati, poručuje prvi čovjek Holdinga.
GORDANA DRAGAN

Comments are closed.